Att flytta hem - bli svensk igen

Ibland känns det ju som att vissa saker bara är meant to be! Som att det nu kom sig så att vi skrev in oss i Sverige igen alldeles lagom till jul då den famla tidens "skatteskrivning" ägde rum, och dessutom flyttar till "lilla Jesusalem" - Jönköping.
 
 
Joanna och Lily. Nästan det bästa med att vara inskriven igen är alla hurrarop från vänner och familj. Äntligen är vi nära och kan träffa dem lite oftare än två stressade besök per år. Och Lily får lära känna alla underbara människor i Sverige också ♥ 
 
 
Så, nu är vi inskrivna igen. Anmälan är inskickad och vi väntar på att skatteverket ska göra sitt och godkänna oss.  Det damp ned ett brev i lådan i går att C nu är folkbokförd i Sverige igen, mitt och Lilys besked väntar på sig. Seg handläggare eller kanske de funderar på att inte släppa in oss i svenska systemet igen! Sen har jag en del administration kvar att hantera med försäkringskassan när jag nu ska söka mammaledighet och föräldrapenning. 
 
Sedan vi skrev ut oss (det ska man göra om man bor utomlands i mer än ett år) så har vi varit folkbokförda i Shanghai och har blivit avregistrerade från försäkringskassan. Vi har alltså inte fått barnbidrag eller föräldrapenning eftersom vi inte bott och arbetat i Sverige, vilket ju är naturligt. Nu är vi ju återinflyttade så det var dags att klara av administrationen och bli "svenskar" igen och det var en hel del papper som skulle fyllas i och inte helt självklart hur, men de var riktigt trevliga och hjälpsamma på skattekontoret i Tranås, så det gick smidigt. Vi behöver dessutom vara inskrivna igen för att få ta in vår container med tillhärigheter i Sverige utan att betala tull. Så en kopia på vår ansökan har skickats till det flyttbolag som tar hand om mottagandet och leveransen av våra saker i Sverige.
 
Nu ska vi bara reda ut allt det där med vilka föräldradagar som gäller när, och hur man gör! För det är lite speciellt när man bott utomlands. Jag får återkomma i den frågan....
 
 
 
 
 
inskrivning - skatteverket - utlandssvensk - återflytt - återvändare
6
Sofia

Åh vad spännande! Men allt det där pappersarbetet med utlandsflytt är verkligen ingen höjdare. Särskilt inte när man flyttar till byråkratiska mästerlandet Tyskland ;-)

Sanna

HJÄLP OSS HITTA NÅGON:

Praktikplats som Inköpsansvarig finnes hos en nystartad butik online.
Vi söker en modeintresserad tjej som på plats i Kina kan möta leverantörer och ta viktiga beslut för inköp av produkter.
Du är en person som gillar att ha koll på det senaste modet och som är pålitlig & ansvarsfull.
Förutom chansen att bli fastanställd kommer detta bli en viktig referens i ditt framtida CV.
PMa mig eller maila för mer information: sanna.enoksson@live.com

Jenny

Hej, Vi skall också flytta tillbaka och jag undrar hur lång tid det tog från att du anmälde till Skatteverket att du skull bli folkbokförd till att du fick ett svar?
Tack tack!

Jenny

Hej, Vi skall också flytta tillbaka och jag undrar hur lång tid det tog från att du anmälde till Skatteverket att du skull bli folkbokförd till att du fick ett svar?
Tack tack!

Svar: Hej!
Det tog inte särskilt lång tid. Går man bara dit alla i familjen, med sina pass, och fyller i pappren (görs på plats, be att få blanketten direkt när ni kommer dit - gå före kön) så ska det inte ta mer en ett par veckor. Det är ju egentligen bara handläggningstid när man är svensk medborgare som skrivit ut sig ur landet, att någon på folkbokföringen ska få pappren som det skattekontor ni går till skickar, och lägga in i systemet igen. Be att få skriva in er till försäkringskassan samt göra anmälan om flytt (er adress i Sverige) samtidigt så är alla administrativa saker avklarade på en gång. Försäkringskassan ska man skriva in sig i även om man inte har barn.

Lycka till med hemflytten!
Hanna
Hanna

Alexander

Hej Hanna!

Vi ska också flytta hem efter 7 år i Shanghai! Känner verkligen igen oss i det du skriver! En fråga dock - vilket flyttbolag använde ni för att skicka kontainern till Sverige?

Tack på förhand! Ha det gott! Alex

Svar: Hej!
Vi använde Eagle Movers. Ett singaporianskt företag. Vår kontakt heter Peggy (har inte kortet framför mig och minns inte efternamnet)
Jag kallade in offert från fyra olika och Eagle Movers var billigast och gav dessutom en bra känsla. De andra hade lite mer fancy presentationer, men i slutändan kändes det som att de erbjöd exakt samma. Två små skador hade vi, och de hade dessutom lovat att de skulle ha träpacknig runt två lampor. Det ersatte de med många lager papp. Inte ok enligt mig eftersom de tog betalt för tre, MEN tills eras försvar blev lamporna inte det minsta skadade. Vi fick till ska pengarna för träemballaget.
Vi kollade också med Asian tigers (tror jag de hette) Voerman (Uni group sköter det från kina så ta kontakt med den direkt så blir det billigare!) och Santa fee. Santa fee gav riktigt bra intryck men tyvärr var de lite dyrare än Eagle. Voerman låg nästan 25000 rmb över de andra men kontaktar man Uni group direkt blir det billigare.
Alfa Movers är mottagare i Sverige för Santa fee har jag för mig. Tar ni kontakt med det svenska mottagarföretaget så blir det ofta billigare.
Eagle jobbar ihop med GLC flytt i Sverige. Vår kontakt heter Stefan Liden.

Lycka till!
Det är spännande att flytta hem, men ganska omvälvande! :)
Hanna

GLennon

Hej,
är på väg hem ;)
Du skriver att det var en "massa" papper att fylla i. På SKVs websida står att jag i princip bara behöver id/pass - så jag vore tacksam om du berättade lite mer om vilken information som ska lämnas ?

Svar: Hej! Välkommen tillbaka snart då :)
Det var nog tre sidor papper som du fyller i på plats. Nu var det ju över ett år sedan vi gjorde detta, så jag kommer inte ihåg exakt vad. Men du får blanketterna där. Skriver in dig i Sverige igen och ber dem registrera/aktivera dig i försäkringskassan så att du får tillgång till tand och läkarvård.

För att få in din container (om du har det) i landet så behöver du bevis på att du är inskriven igen. Vår container kom innan registreringsbeviset hann hem i brevlådan och det visste vi om så vi bad om en stämplad och underskriven kopia på den blankett vi fyllt i på skv. Den skickade vi med till fraktbolaget som hade hand om införsel och deklarerande/tull av våra saker.
Ganska smidigt på det stora hela. Men med skv samt flyttbolagets blanketter (och tre personer som flyttar hem) så var jag nog uppe i 15 sidor papper ;)

Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!
Hanna
Hanna