Shanghaitrafik

Nyss hemkommen från en urtrevlig lunch med fyra andra mammor, hemma hos en av dem. Pumpasoppa, bröd köpt på Farine på Wukang lu precis vid Ferguson lane (bästa brödet i stan?), hemgjord chokladfondant. Jösses så gott. 
 
På väg hem funderade jag över alla de gånger jag suttit i en taxi i Shanghai och förbannat dessa rödljus, dåliga luft, tutande och chaufförer av både bilar och mopeder som kör som att det inte skulle finnas en morgondag och så att man blir helt åksjuk med sin gasabromsataktik. För att inte tala om alla fotgängare som kliver rätt ut i gatan utan att se sig om. Det är ett under att jag inte sett fler olyckor än vad jag gjort de senaste tre och ett halvt åren. Nu när L är med i bilden har mina tankar runt Shanghais trafik såklart ökat. Finns det bälte i bilen är det vanligaste funderingen. Det är nämligen inte alls en självklarhet som man ju gärna vill tro och hoppas. Men i de allra flesta fall går det jättebra att be chauffören lite snällt att ta fram bältet, jag har ju ett barn som behöver spännas fast. I de fall de låtsas ovetande och bara säger att det inte finns nåt så plockar jag fram det själv. De finns nämligen där, under sätet, så man tar bara ett fast tag i innerkanten på sitsen och rycker till, plockar upp ett bälteslås och trycker ned sitsen igen. Chauffören ser oftast lite lätt förvånad ut, men hey - jag gör vad som är bäst för mitt barn och gillar de inte läget så har de inte mycket att säga om saken, det är nämligen böter och i värsta fall av med körkortet för dem som inte kan erbjuda bälte i bilen. Det går alltid att hota med, och om man vill ta det hela lite längre så gör man som jag gjorde förra veckan - fotar nummerplåten. I det fallet propsade chauffören på att det inte gick att ta fram bältet (som satt fast bakom ryggstödet) Jag sa tydligt att du kan få böter om du inte har bälte, sen gick jag ur bilen och fotade skylten. Det var nån blev lite nervös och det var inte jag.... 
 
Åka med L utan bälte gör jag allra helst inte, jag vet att det är många som tar seden dit de kommer, men jag är inte helt bekväm med det alltså. Då får det istället ta lite längre tid att få tag i en bil och hittills har det funkat bra. EN gång har jag faktiskt skippat, inte en bil i sikte och L skrek av hunger, jag var i behov av en toalett och hade huvudvärk och så var det var rusningstrafik = inte en chans att få en ny bil. Tala om att jag höll hårt i hennes stol den tiominutersfärden hem. Men tänk om man slappar med det där och det faktiskt händer något.. inte kul för samvetet inte. 
 
 
Falsk säkerhet? Lite lika som när chauffören i taxin säger: No problem, I will drive safe and not hit anyone. Precis, som att ingen annan kan köra in i oss?
 
 
 
 
Shanghai - barn i shanghai - shanghaitrafik - taxi
1
Lina

Ja, jag håller med dig. Trafiken är inte att sakna. Förra fredagen var tanten bredvid mig på trottoaren cm från att hamna under en buss när som kliver ut utan att titta. Hon hade tur och jag oxå som slapp mardrömmar... Vi undviker taxi med Emma, hon har vuxit ur babyskyddet och nästa storlek går ju inte att släpa runt på så. Jag är tacksam att vi har bil och kan välja den om vi behöver ta oss runt. Annars sitter jag med henne i knät i baksätet och ber en bön. Det blev vår kompromiss. Många kineser tycker vi är lite småknäppa som har bilstol. De känner sig tryggare med barnet i famnen...