Familjedag och tjejafton

 
Lördag och solen är på väg ned över skyskraporna. Vi har haft en riktig familjedag med lyxlunch, promenad i underbart höstsol och ett låångt skype med några av bästa vännerna hemma i Jönköping. För det är numer Jönköping som nu mer och mer börjar ta plats som hem i mitt huvud. Annars har det alltid varit en debatt om huruvida det är Shanghai eller Sverige de senaste två åren. Och faktiskt att Shanghai har haft ensamrätt på HEM-känslan det senaste året. Men nu så, nu rusar Jönköping snart förbi igen. Hoppas det känns lika bra när vi kommer hem bara, så att jag inte går och lurar mig själv. För det kryper lite i kroppen när jag tänker på vad vi lämnar... mer om det en annan dag.
 
Nu ska jag ta och piffa till mig rejält, för ikväll är det girls only på en av Shanghais bästa restauranger, Mr and Mrs Bund. Men först ska jag hem till en kär vän för fördrink och lite startersnacks. Hon och hennes man ska också flytta tillbaka till Sverige lagom till nyåret. Vi är många som lämnar staden som aldrig slocknar nu.
 
 
Ikväll lämnar jag C och denna lilla goding (som hela veckan tyvärr hållt oss vakna både nattetid och tidig morgon) hemma för en kväll på Bundet med god mat och gott vin. Ska bli så otroligt skönt med en kväll ute efter en inte jättekul vecka. Trött är jag men det får kaffe och fint sällskap råda bot på! Alla dagar är inte glitter och glamour som mamma, det ska gudarna veta!
 
 
 
Mr&Mrs Bund - Restauranger - Shanghai - att vara mamma
2

Shanghaitrafik

Nyss hemkommen från en urtrevlig lunch med fyra andra mammor, hemma hos en av dem. Pumpasoppa, bröd köpt på Farine på Wukang lu precis vid Ferguson lane (bästa brödet i stan?), hemgjord chokladfondant. Jösses så gott. 
 
På väg hem funderade jag över alla de gånger jag suttit i en taxi i Shanghai och förbannat dessa rödljus, dåliga luft, tutande och chaufförer av både bilar och mopeder som kör som att det inte skulle finnas en morgondag och så att man blir helt åksjuk med sin gasabromsataktik. För att inte tala om alla fotgängare som kliver rätt ut i gatan utan att se sig om. Det är ett under att jag inte sett fler olyckor än vad jag gjort de senaste tre och ett halvt åren. Nu när L är med i bilden har mina tankar runt Shanghais trafik såklart ökat. Finns det bälte i bilen är det vanligaste funderingen. Det är nämligen inte alls en självklarhet som man ju gärna vill tro och hoppas. Men i de allra flesta fall går det jättebra att be chauffören lite snällt att ta fram bältet, jag har ju ett barn som behöver spännas fast. I de fall de låtsas ovetande och bara säger att det inte finns nåt så plockar jag fram det själv. De finns nämligen där, under sätet, så man tar bara ett fast tag i innerkanten på sitsen och rycker till, plockar upp ett bälteslås och trycker ned sitsen igen. Chauffören ser oftast lite lätt förvånad ut, men hey - jag gör vad som är bäst för mitt barn och gillar de inte läget så har de inte mycket att säga om saken, det är nämligen böter och i värsta fall av med körkortet för dem som inte kan erbjuda bälte i bilen. Det går alltid att hota med, och om man vill ta det hela lite längre så gör man som jag gjorde förra veckan - fotar nummerplåten. I det fallet propsade chauffören på att det inte gick att ta fram bältet (som satt fast bakom ryggstödet) Jag sa tydligt att du kan få böter om du inte har bälte, sen gick jag ur bilen och fotade skylten. Det var nån blev lite nervös och det var inte jag.... 
 
Åka med L utan bälte gör jag allra helst inte, jag vet att det är många som tar seden dit de kommer, men jag är inte helt bekväm med det alltså. Då får det istället ta lite längre tid att få tag i en bil och hittills har det funkat bra. EN gång har jag faktiskt skippat, inte en bil i sikte och L skrek av hunger, jag var i behov av en toalett och hade huvudvärk och så var det var rusningstrafik = inte en chans att få en ny bil. Tala om att jag höll hårt i hennes stol den tiominutersfärden hem. Men tänk om man slappar med det där och det faktiskt händer något.. inte kul för samvetet inte. 
 
 
Falsk säkerhet? Lite lika som när chauffören i taxin säger: No problem, I will drive safe and not hit anyone. Precis, som att ingen annan kan köra in i oss?
 
 
 
 
Shanghai - barn i shanghai - shanghaitrafik - taxi
1

Minnen från barndomen

Hade det inte varit så att jag just druckit en kopp glögg så hade kvällen spenderats med att prova på det nya gymmet. Men, glöggen gick före. Det är inte mycket som slår årets första glögg. Doften som sprider sig så fort man öppnar flaskan, den där halvt obehagliga känslan när man andas in glöggångorna och det börjar sticka i näsan och halsen, första lite för varma sippen och sen värmen som sprider sig i magen. 
 
 
 
Så glad jag blev när C kom tillbaka till Shanghai med en flaska starkvinsglögg efter sin Sverigeresa för två veckor sedan. Jag är nästan löjligt förtjust i glögg och har varit det i stort sett hela livet. När jag var barn var det Saturnus saftglögg som vad lockelsen, kommer ni ihåg flaskan med en tomte på? Sen blev det Blossas alkoholfira, senare vinglögg och nu tycker jag att starkvinsglöggen smakar fantastiskt bra. Kanske är det så att jag blir mindre förtjust i det söta ju längre tiden går, för den där saftglöggen från förr... den är inte lite söt. 
På tal om sött och saftglögg, gjorde ni som vi gjorde i vår familj när det var pulkaåkningsdags, och tog med varm saft till pulkabacken? Hur underbart var det inte när mamma ropade och man fick sätta sig på en skinnfäll i snön och dricka varm saft. Vilka minnen det poppar upp såhär på onsdagskvällen. Måste vara glöggen.... 
 
 
 
blossa - glögg - minnen