Sista dagen i Shanghai

Genom denna korsning har jag gått nästan varje dag i närmare fyra år. Alltid ett gytter av mopeder, bilar, handlare och gamla tanter. Jag kommer så väl ihåg första gången jag gick här, lite halvt vilsen, visste inte vilket håll som var söder eller norr. Det är underligt, men så annorlunda den här korsningen såg ut för mig då jämfört med vad den gör för mig idag. Då, min första promenad i Kina, nu känner jag kvarteren utan och innan. 
 
 
Ja mina vänner, då var det dags. Den sista dagen kom snabbare än först planerat och nu är den här. Det känns som att jag hade ganska höga förväntningar på den här sista dagen, men ska man vara realistisk så handlar den ju mest om att packa ihop allt som ska med och se till att inget blir kvarglömt. Med en liten sjukling hemma blir det ingen fancy mamma-lunch, trots att luften faktiskt är lite bättre idag och det hade varit möjligt. Istället funderar jag på vad jag ska äta till lunch, som är möjligt att få hemlevererat och inte är alltför tråkigt. 
 
Det känns skönt att äntligen åka. Trots att jag velat ha de här sista veckorna så är det nu dags att stänga Shanghaikapitlet och börja nästa kapitel, Sverige. Det är ju så, att när man bestämt sig för något så vill man helst att det ska hända på en gång. Den senaste veckan, kanske den värsta på åratal i Shanghai när det gäller luftkvalitet, gör inte precis att vi ångrar vårt bestlut. Tvärtom. Det är fantastiskt att bo i Shanghai. En stad där man kan få nästan vad som helst, ett folk och en kultur som är trevliga, gemytliga och tillmötesgående om man behandlar dem på samma sätt, och lär sig språket. Dock är de lite byråkratiska och tänker oftast på sin egen vinning, om det inte är familjen det gäller. Men nu, med en bebis, föroreningar, vinter på intågande och en stad som faktiskt inte går att utnyttja på samma sätt med barn, ja då känns det bäst att lämna. Men jag kommer sakna, mycket! Kanske kommer vi tillbaka..... 
 
Hejdå Shanghai! 
 
Bästa korset i stan? Wuding road/Changde road. Här har vi bott från dag ett till för två veckor sedan. Vårt kors!
 
 
Här brukade jag köpa min frukost under första året vi bodde här. Små butiker blandades med hem och mekaniska verkstäder. Och så min frukosttant, som hade sitt stånd i den där lilla dörren, en frukostbulle för en rmb. Tills en dag när allt stängdes, polisen stod där och murade igen dörrar och öppningar, här skulle allt rivas och antagligen byggas nytt. Men, två och ett halvt år senare står det kvar, obebott men inte rivet. Vårt såkallade ghetto på andra sidan gatan. Det är ju det som är charmen med Shanghai, mixen mellan det gamla och det nya, det som ger en stad en själ!
 
 
Shanghai
4
Emma

Det kröp fram en tår i ögat hos mig, förstår att det är blandade känslor idag men det kommer bli hur bra som helst i Sverige ju! Visst kommer jag sakna att kunna följa dig i din Shanghaivardag, men jag kommer fortsätta följa även din nya vardag. Om du låter oss hänga med vill säga :)

Flyg försiktigt!
kram //Emma

Svärfar

Det har varit en stor upplevelse att få besöka er några gånger, inte minst få tillbringa min födelsedag hos er och goa Lily. Ni är så jättevälkomna hem alla 3, och vi ska göra allt för att ni ska trivas i er nygamla hemstad. Ses snart ♥

Maria

Med en tår i ögat läser jag ditt sista inlägg från Shanghai. Jag förstår att ni kommer att sakna allt, men vi är så redo för er hemkomst!
Välkomna hem, vi längtar så!

Hanna Karlsson

Hoppas resan hem till Sverige gått bra.