Jag hörde ett rykte...

Som ni kanske vet gick ju World Expo av stapeln här under maj-oktober 2010.
Inför Expot städades staden upp, det sattes förbud mot tung trafik i stan, man stoppade byggen och byggarbetsplatser och man förbjöd bönderna att elda gamla halmbalar på åkrarna utanför stan. Allt för att förbättra luftkvalitén när så många besökare skulle komma.
De lyckades, och under Expot höll sig luftföroreningarna precis under stäcket för vad som faktiskt ses som förorenat och ohälsosamt.

Fyra dagar efter Expots avslutning sköt siffrorna, och smoggen, i höjden igen. Som en annan stad! Sedan dess har luften inte känns ren, och det blir aldrig riktigt blå himmel. Den ständiga smoggen är i vägen.
Nu är Shanghai inte så illa som många andra stora städer, men för en svensk som jag själv som är vad att andas ren luft känns det lite ledsamt med allt det grå.

Men nu hörde jag ett rykte...
Ett rykte som säger att regeringen ska införa några av reglerna igen. Det fanns antagligen fler än jag som gillade den rena(re) luften i Shanghai.
Några actions jag hörde talas om.
- Alla byggarbetsplatser måste cementeras, för att undvika dammet som rörs upp på grusplanerna runt byggena.
- Alla lastbilar som åker ut från byggarbetsplatser måste spolas av innan de åker ut på stadens vägar.
- Bönderna förbjuds återigen att bränna överblivna höbalar på åkrarna.

Nu får vi se om vi märker någon skillnad. En sak är säker. När China Government bestämt sig för något, ja då blir det så!


Kanske får vi blå himmel över vårt hus igen inom snar framtid..
ps. för er som tycker att detta med byggarbetsplatserna låter konstigt. Hur kan en byggarbetsplats skita ner så mycket? Ja, en byggarbetsplats är kanske inte så illa för naturen. Men Shanghai växer konstant, och här pratar vi snarare en eller två stora byggen i varje kvarter på vissa stället. Mitt inne i stan!


Officiellt besked

Där kom den! Våren alltså.

Nu är det nämligen officiellt vår i Shanghai, för de senaste fem dagarna har meddeltemperaturen hållt sig över 10 grader. Tack och lov för det!

Nu hälsar vi våren och så småningom (ganska snart) den heta sommaren. Hela vintern har jag gått och längtat till sommaren och värmen. Fast egentligen kanske inte till sommaren just.. över 35 grader utomhus varje dag och 95% luftfuktighet är ingen höjdare vill jag lova. Men man glömmer snabbt de värsta dagarna. Kommer mest ihåg att jag inte använda jacka på 4 månader, varken morgon, middag eller kväll.

Men nu ska vi inte tänka på det. Nu är det vår och det gillar vi!

 
Förra veckan. Då slog blommorna ut under tiden jag var på lunch. Idag har de vita redan börjat falla av träden och de rosa trädet börjar blomma istället. Här går det snabbt i svängarna vill jag lova!


 

Febril aktivitet

Hej hallå och godkväll!

Jag ligger i sängen och kollar över lite bloggar så jag inte missar för mycket av vad som pågår därute i bloggvärlden. Egentligen borde jag redan sova, men är lite uppe i varv efter en hetsig jobbdag med många tankenötter, ytterligare jobb när jag kom hem i kombination med packning av handbaggage (endast) inför morgondagens flygning till Peking. Tror nästan att jag klarar av att bara ha handbaggage denna gång. Problemet var schampo/balsam. Har kompromissat med mig själv och tar bara med balsam ihopp om att det finns schampo på hotellet. Det kan man ju ha lite vad som om det bara gäller ett par tvättar, men balsamet har jag svårt att vika mig för.. I-landsproblem.


Ja, en liten hälsning från mig bara. Nästa gång vi hörs är jag i Peking. Men ingen fara, det dyker upp ett par inlägg under tiden trots att jag inte har tillgång till datorn på en eller två dagar nu ;)