VäntarJag väntar in julen. Jag längtar in julen.
Den som väntar på något gott sägs det. Men om jag måste vänta länge till nu så kommer jag vänta ihjäl mig! Men nu är det bara tre veckor och en dag kvar tills vi får åka tillbaka till Sverige. Tillfälligt. Tio dagar. Tio dagar väl värda att vänta på. Så jag fortsätter att längta, och vänta. Och så hoppas jag att tiden ska gå så där rysligt fort som den bara kan göra i Shanghai.


4

Att flytta utomlands - packningen

Jag vet att det är några av mina läsare som just nu närmar sig flyttpackningen inför ett flytt till Shanghai. Idag fick jag frågan, vad packar man?

Ja, det är verkligen inte lätt. Det finns ju flera olika upplägg på packning under ämnet utlandsflytt, och mycket beror på vad man orkar med och vad företaget man flyttar för erbjuder. Om man har ett företag bakom sig vill säga.

Många som flyttar hit har möjligheten att flytta sitt bohag i en 20 fots container, vilket innebär att man får in ungefär 25 stycken 100 cm höga europa standard pallar. (För er som inte jobbar på ikea eller inom lager så är det en sån där träpall man fraktar gods på;) ) 
Då kan man packa hela sitt bohag för att få det skeppat hit och sen inpackat i en tom lägenhet eller hus. På ett sätt önskar jag att vi hade gjort det. Jag är ju ganska intresserad av inredning, men sitter liksom just nu lite fast i en lägenhet som är fin med med inredning jag inte gillar. Vilket leder oss till alternativ nummer två:

Man flyttar enbart med sig kläder, skor (handväskor) och lite minnessaker, foton eller likanande. Sedan hyr man in sig i en färdigmöblerad lägenhet som vi gjorde och så köper man lite smågrejjer och extrasaker här. Det finns lägenheter i ALLA stilar så det är bara att leta tills man hittar något man gillar. Vi skickade hit 40 kg kläder och skor i två kartonger, sen packade vi våra resväskor så fulla vi kunde utan att de sprack. Som jag sa så önskar jag att vi skickat lite mer. Vi hade möjlighet till det, och just nu skulle jag vilja ha mitt fina julpynt, påskpynt, ljusstakar, fler fotografier, några tavlor och lite annat smått och gott. För man SAKNAR de där små sakerna som gör ett hem till ett hem. Det är inte samma sak att köpa allt nytt. Det är verkligen inte samma sak att köpa nytt till en lägenhet man inte är helt ok med. 

Tre. Jag borde packat med kaffe, kryddor och lite sånna där bra att ha saker. Disktrasor till exempel. Det finns inte här. Nu har jag fått leverans på det i efterhand, både disktrasor och kaffe. Dock lyckades jag komma ihåg att ta med osthyvel, kniv (kökskniv) och mitt fina marimekkoförkläde. Tips är att packa kaffe och kryddor i baggaget som ska checkas in, i smyg. Man får inte skicka mat genom tullen och inte heller kökselektronik. (Vet inte hur det är med elektroniken om man skickar i container, men mat och dricka är inte ok).

Sist men inte minst.
Jag är ändå glad att vi inte skickade hela vårt bohag. Vi visste inte riktigt var vi skulle bo, vad priserna var, eller om vi ens skulle vilja ha alla våra möbler. Vi var inte helt säkra på hur länge kontraktet skulle vara, ska man vara längre tid kanske det känns bättre att skicka med allt. Jag önskar också att jag hade skickat fler skor! Det är ju inte lätt för mig med mina storlek 39-40 att hitta snygga skor till normala kinapriser. Just nu vill jag desperat ha mina två par stövlar som står i en garderob hos mor och far. Jeans borde jag också köpt med mig. H&M har nämligen inte exakt samma utbud som hemma och märkerbutikerna, typ Replay, Diesel och Miss Sixty är dyrare här än i Sverige. Glömde en sak... kokböcker och pocketböcker. Älskar böcker, men de är tunga. Nu tar jag med ett gäng nya varje gång jag kan, eller ber andra ta med.


OJ, vad långt det blev.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helt, ni känner väl mig vid det här laget ;)

Jag hoppas att det blir liiite lättare att reda ut allt i packröran för er som är på gång. I annat fall vet ni i alla fall hur jag tänkte när vi packade för fullt!


En salig röra. Mestadels kläder och skor. Men också foton, lite lite julpynt, handdukar, frisbeen (som alltid är med) mm mm. Glöm inte att man måste deklarera ALLT som ska skickas med flyg eller båtfrakt. Det ska skrivas ned och kategoriseras för att sedan märkas med olika koder, pust!1

Adventsmys i Shanghai

Vår svenska tradition med advent går alldeles ypperligt att flytta med sig till Kina. Det gäller bara att ha lite fantasi (ersätta köksbänken med middagsbord) ett Ikea utrustat med pepparkakor, ädelost och glögg samt härligt sällskap.


Igårkväll sattes storbaket igång. Två satser lussekatter knådades, rullades, formades, äggades, gräddades och åts. :)  Med ganska stort fokus på "smaka". Man måste ju smaka en bulle i varje sats, eller?Mysig stämning hemma hos Johanna med glögg, pepparkakor och lussebullar. Den undre bilden är från vårt hem, lägenheten på One Park Avenue. Försöker man lite så går det ju faktiskt få julstämning här också, trots att termometern visade 19 grader utomhus idag på lunchen.